Categorieën
Creatief Fotoclub EPZ Fotografie

Lightpainting

Zaterdagavond, zondagnacht. Tot half drie in het donker aan de slag met licht: Lightpainting.

Beoordeel dit:

Zaterdagavond, half tien. Vroeger was dat de tijd om jezelf op te gaan maken om een nachtje te gaan stappen. Tegenwoordig begin ik om die tijd te geeuwen :-) Maar gisteravond niets van dat alles… We meldden ons in Kortgene bij Mischa de Muynck van Heel Holland Fotografeert voor een workshop Lightpainting. Spelen met licht kan natuurlijk alleen als het donker is. Je zou zeggen, doe dat dan in de winter als het lekker vroeg donker is… Maar het nadeel van winter is dat het dan koud is en om dan een uur of drie buiten te gaan staan fotograferen met lange sluitertijden, mwah. Liever in juni!

Mischa begon met een theorieles om de basisprincipes van het Lightpainten over te brengen. De meligheid stak af en toe de kop op (gezellig met de EPZ fotoclub hé Mischa?) maar we hebben toch in korte tijd een hoop geleerd over deze creatieve tak van de fotografie. Het geleerde in de praktijk brengen bleek toch nog een hele uitdaging.

Je gebruikt een hoge ISO waarde om je camera scherp te stellen in het donker. Als je je ISO dan niet terugzet naar 100 of 200, dan krijg je een hele overbelichte foto, alsof ie overdag gemaakt is. Natuurlijk had ik er een paar van zulke :) Nét te laat je opname starten is ook niet handig, dan krijg je een soort hap uit je lichtbol. Maar als het dan lukt, wauw, dan is het wel supergaaf!

Een stel probeersels, elke keer leer je weer iets bij :) Dat je bijvoorbeeld genoeg afstand moet hebben tot het onderwerp, omdat een stuk van de lichtbol buiten beeld valt. Dat je ook té veel lichtjes kunt gebruiken. En dat sommige deelnemers handiger zijn dan andere… Ik zwaaide bijvoorbeeld de eerste keer met een lampje aan een snoer en raakte mijn hoofd. De anderen waren, na mijn waarschuwingen over het ontbreken van handigheid aan mijn kant, verstandig genoeg om afstand te houden :-)

20180603_AdB_IMG_0226_Lightpainting

Het is hard werken, een hoop gereken qua sluitertijden, overal tegelijk op letten als het gaat om camera instellingen en het gebruik van zak- of hoofdlampjes als anderen aan het fotograferen zijn. Maar man, wat is het gaaf als het lukt! Zelfs op het kleine cameraschermpje was het al kicken om te zien maar vanochtend – eenmaal uitgeslapen – achter de laptop was het helemaal feest!

20180603_AdB_IMG_0227_Lightpainting

Deze gouden creatie heb ik zelf gemaakt met een soort light saber a la Star Wars. Mischa had LED paraplu’s gekocht en daar de paraplu afgesloopt. Die dingen kun je in verschillende kleuren instellen, echt super gaaf. Bij een sluitertijd van rond de 2 minuten kan je dan langzame vloeiende bewegingen maken met de stok en dan krijg je dit effect. Gaaf he?! De foto’s hierboven zijn allemaal gemaakt bij de Zeelandbrug. We hadden echt super veel geluk met het weer. Het was de hele dag flink bewolkt geweest maar ’s avonds trok het helemaal open en er waren heel veel sterren te zien!

Na een lekkere kop thee en een heerlijk saucijzenbroodje, dank je wel Anneke, vertrokken we naar Kamperland naar een steiger bij De Schotsman. Mischa liet zien hoe je daar met een lamp aan een touwtje prachtige bollen kunt maken. Extra gaaf is de weerspiegeling in het water.

20180603_AdB_IMG_0246_Lightpainting

Dit was een co-productie van Mischa en Joost. Mischa maakte de bol (wat kan ie dat goed he?!) en Joost maakte de blauwe vormen aan de linkerkant met een light saber. Top!

20180603_AdB_IMG_0247_Lightpainting

Deze multi-color is volgens mij een creatie van Liselotte Manuela :) Kleurig he?! :)

20180603_AdB_IMG_0251_Lightpainting

Peter en Mischa speelden als afsluiter nog een Star Wars scene na…

May the force be with you!

Iedereen is uiteindelijk de steiger op geweest. Behalve ik. Ken je zwakheden… ik ben echt té onhandig om in het pikdonker over een gladde houten steiger te lopen :) Om half drie ’s nachts sloten we deze super leuke en leerzame workshop af. Mischa en Anneke, bedankt voor de inspanningen om ons iets bij te brengen én de goede zorgen!

Wil jij deze bijzondere techniek ook leren? Mischa geeft workshops waar je je voor in kunt schrijven. De planning, voorbeeldfoto’s en meer informatie over de workshop vind je op deze pagina.

Met de fotoclub (en de handige leden) gaan we zeker aan de slag om lightpainting spullen te kopen/maken. Ik geloof dat alle deelnemers van gisteren er nog wel eens mee aan de slag willen!

Wordt vervolgd.

>> Als je op zoek bent naar inspiratie is dit misschien wel een leuke site. 

3 reacties op “Lightpainting”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s