Categorieën
3x50 Creatief Natuur Zeeland

Lange sluitertijden

Een blog over de workshop lange sluitertijden van de EPZ Fotoclub, super leerzaam en leuk!

Beoordeel dit:

Dit stond al lang op de planning van onze EPZ Fotoclub: de workshop lange sluitertijden van Mischa de Muynck van HeelHollandFotografeert. Gisteren was het dan zo ver! Na een presentatie over de theorie achter het werken met lange sluitertijden in de studio van Mischa in Kortgene gingen we aan de slag bij het Veerse Meer.

De eerste proeffoto’s, nog wat donker, maar het is even om het verschil te laten zien. De linkse foto is met een sluitertijd van 1/100 seconde gemaakt om te kijken wat er qua licht nodig hebt. De rechtse foto maakte ik met een 10 stops filter en een sluitertijd van tien seconden. Dan trekt het water mooi vlak, het verstilt helemaal. De wolkenlucht wordt zachter omdat je daar ook de beweging in tien seconden vastlegt. Doordat je een heel donker filter voor je lens monteert, demp je als het ware het licht zodat je overdag toch met een hele lange sluitertijd kunt werken. Een mooi effect.

Degenen van ons die nog geen eigen filter hadden, konden gisteren bij Mischa met geleende NiSi filters van Camerafilterwebshop.nl werken. Fijn om vooraf niets aan te hoeven schaffen. Stel je voor dat je er niks aan vindt, dan zit je weer met een accessoire in je tas waar je niks meer mee doet. Of, zoals me wel vaker overkomt, je schaft iets (goedkoop) aan en komt er dan later achter dat je toch beter iets anders/beters had kunnen kopen. Dus: een bedankje aan de mensen van CameraFilterWebshop :) Aan het einde kregen we ook nog een kortingsbon voor aanschaf van NiSi filters. Nice!

20160416 workshop lange sluitertijden 04
Sluitertijd 30 seconden, f 22, ISO 100 en een 50 mm lens

Westkapelle

Na een heerlijke lunch vertrokken we naar Westkapelle voor het volgende praktijkgedeelte. Bij het Veerse Meer is er geen eb en vloed, maar aan het strand moet je daar natuurlijk wel rekening mee houden. En natuurlijk is het ook handig om te weten waar de zon staat. Een goede voorbereiding is het halve werk, gelukkig had Mischa dat allemaal goed uitgezocht, onder andere met behulp van de site suncalc.net.

Toen we aankwamen op het strand, vroeg ik me wel even af of dat wel goed zou komen. Wát een wind en wát een golven! Krijg je dat dan nog wel glad?

20160416 workshop lange sluitertijden 10
Een van de clubleden aan het werk… foto gemaakt met mijn Samsung Note 4

20160416 workshop lange sluitertijden 09
Sluitertijd 30 seconden, f 22 en ISO 100 met een 50 mm lens

En ja hoor, dat lukte dus prima. Ik houd van dit effect! Het water en de wolken worden mooi zacht, terwijl de stilstaande objecten,zoals hier de golfbrekers bij Westkapelle, mooi scherp zijn. Mijn bijdrage aan het 3×50 project van deze week is uiteraard een lange sluitertijd foto:

20160416 workshop lange sluitertijden 08
Mijn 3×50 van week 14 – 30 seconden, f 22 en ISO 100 met 50 mm lens

20160416 workshop lange sluitertijden 07
30 seconden, f 22 en ISO 100 – 50 mm

Zeelandbrug

Na nog een stukje theorie over het bewerken van de lange sluitertijd foto’s in Lightroom reden we naar de Zeelandbrug voor het laatste praktijkgedeelte. Laag water is daar echt een vereist, anders kom je niet dichtbij genoeg om het effect van het water rond de stenen vast te kunnen leggen. Voorzichtigheid is geboden, ik was blij met de helpende hand van onze docent :)

Weer even twee foto’s naast elkaar om het verschil goed te kunnen zien. Ik ben echt superblij met het eindresultaat en ga zeker nog vaker aan de slag met deze techniek. De vakanties van de afgelopen jaren in Luxemburg, Frankrijk (de Jura!) en Oostenrijk moeten eigenlijk nog wel een keertje herhaald worden… Daar zijn zulke prachtige plekken met stromend water, dat wil ik graag vastleggen…

20160416 workshop lange sluitertijden 17
30 seconden, f 18, ISO 100 – 18 mm

Nog een omzetting in zwart-wit. Ook dan komt het effect van de lange sluitertijd goed tot zijn recht.

20160416 workshop lange sluitertijden 20
30 seconden, f 18 en ISO 100 – 18 mm

Filtersystemen

nisi20v520filterhouder20kit
Dit is de filterhouder waar ik gisteren mee gewerkt heb, van NiSi. Je schroeft een adapter ring op je lens, daarop komt dan een 82 mm ring waar je de filterhouder op klikt. In die filterhouder kun je verschillende filters schuiven. Bij dit systeem worden verschillende verloopringen en een polarisatiefilter meegeleverd. Het werkt op zich prima maar ik ben niet zo handig en moest wel even wennen aan het monteren. Margriet maakte haar foto’s met een B&W schroeffilter, een stuk voordeliger in aanschaf en de resultaten zijn even mooi!

Neem ook even een kijkje op het blog van mijn zus Margriet. Zij schreef ook een leerzame en leuke blogpost over deze workshop, met schitterende foto’s!

Een schroeffilter stop je makkelijk in je tas of jaszak. Met een filterhouder heb je meer mogelijkheden want je kunt verschillende filters combineren. Maar die is weer wel wat groter om mee te nemen en iets lastiger te hanteren. De keuze hangt dus af van je budget en je eigen voorkeur. Ik heb mijn verjaardagsgeld nog liggen en ga voor mezelf een schroeffilter aanschaffen, want ik wil absoluut vaker aan de slag met lange sluitertijden! En voor de club kunnen we dan een NiSi systeem aanschaffen. Dat is een waardevolle aanvulling voor onze uitleen collectie :)

20160416 workshop lange sluitertijden 21

Het was weer een heerlijke ontspannen dag, ik heb er van genoten en ik ben erg blij met het eindresultaat. Mischa, bedankt voor alle goede zorgen en de superleuke en leerzame workshop. Het is absoluut een aanrader!

Meer informatie over lange sluitertijden fotografie: klik hier!

Wil je ook een workshop lange sluitertijden volgen, klik dan hier!

5 reacties op “Lange sluitertijden”

Heel gaaf! Ik probeer het ook vaak. Heb hiervoor een b&w grijsfilter van 10 stops aangeschaft. Nadeel is dat die alleen op mijn 24mm lens past. Heb pas via Aliexpress ook voorzetfilters besteld voor mn 50mm. Dat scheelt aanmerkelijk in prijs!

Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s