Categorieën
3x50 Creatief Fotografie

Druppel

Vandaag speelden Margriet, Joost en ik met water én vuur. Dat leverde weer aardige plaatjes op.

Beoordeel dit:

Dit jaar werken m’n zus en ik met verschillende fototechnieken voor het 3×50 project en soms doen we projecten samen. Vanmiddag hebben Margriet, Joost en ik gespeeld met licht, water en rook. We wilden druppels vastleggen maar dat bleek nog niet zo eenvoudig :) Het hield ons dan ook een aantal uren van de straat…

Benodigdheden

  • Camera: Canon EOS 700D
  • 50 mm 1.8 lens
  • Een of twee losse flitsers, draadloos verbonden met de camera
  • Een snoot waarmee je het flitslicht kan richten
  • Statief
  • Voice activated lightstands
  • Afstandbediening
  • Vloeistof
  • Onder- en achtergrond
  • Een handige man

20160306 druppel 01
1/125, f 14 en ISO 400

Gelukkig is Joost erg handig en verzint oplossingen nog voordat wij het probleem ontdekt hebben ;-) Zo stond er al een standaard klaar, waaraan we een boterhamzakje met water (of melk, of siroop) konden ophangen om een gestaag druppelend foto object te creëren. En we hadden ineens allebei een snoot, van karton. Super handig! Omdat we met z’n drieën waren, hadden we ook geen gebrek aan Voice Activated Lightstands.

Voor dit soort stobist foto’s waarbij je een losse flitser gebruikt, moet de camera op stand M (manueel/handmatig) en de lens op MF (handmatige focus). Scherpstellen doen we dan op de P stand omdat je anders niet genoeg licht krijgt, en via de live view functie van de camera. Die moet je dan wel steeds terugzetten naar M als je scherp gesteld hebt op de druppel, én je moet de camera van live view afhalen omdat anders de flitsers niet aangestuurd worden door de zender/ontvangers van Cactus. Dat laatste vergeten we nogal eens ;-)

We hebben trouwens met de EPZ Fotoclub drie van die zender/ontvangers aangeschaft (Cactus V5) voor de uitleen, handig omdat je ze uiteindelijk niet heel vaak gebruikt en dan is het weer best een aanschaf.

De donkere foto hierboven is gemaakt met waterdruppels die op een zwarte ondergrond druppelden. Een mooi effect, vooral vanwege de lichtsterretjes en de helderheid van het water. De achtergrond is trouwens een Lack tafeltje van Ikea.

20160306 druppel 02
1/125, f 22 en ISO 100

Na het water op de zwarte ondergrond zijn we verder gegaan met een bak met siroop waarin we melkdruppels lieten vallen. Het lijkt een beetje op lava of misschien een buitenaards effect!

20160306 druppel 07
De set-up, gewoon op de keukentafel :-) 

 

 

Als laatste draaiden we de componenten om en lieten we limonadesiroop in een bak met melk druppelen. Dat gaf – vond ik – het mooiste effect.

We hebben geëxperimenteerd met verschillende camera- en flitserinstellingen en met diverse (af)standen qua belichting. Het was echt leuk om dit met zijn drieën te doen. Soms loop je vast in een bepaalde denkrichting en hardop denken helpt dan echt. Een ander kan dan net weer even een volgende stap bedenken en dan kom je toch weer verder!

Dit is mijn bijdrage aan het 3×50 fotoproject, week 08. Ik vond ‘m goed geslaagd vanwege de tekening van de siroop in de melk. En die schaduw kwijtraken is voor een volgende keer, daarvoor gaan we nog eens bij de meester te rade :)

Week_08_AnnemariedeBoer
1/125 f 16 en ISO 100

Na het gepruts met al die druppels is Margriet verder gegaan met het fotograferen van (wie)rook. Haar foto’s vind je hier: www.margrietklippel.nl. Het was weer een leuke hobby middag!

 

 

6 reacties op “Druppel”

Erg geslaagd, het blog en het eindresultaat. Ik moest vooral erg grinniken om “een handige man”… En inderdaad, van de P naar de M terug en van de liveview af blijft moeilijk… je wilt niet wéten hoeveel mooie foto’s we daardoor misschien wel hebben gemist ;) Is je timing nét perfect, staat hij nog op P….! We hebben weer veel geleerd. Als het aardbeientijd is gaan we nog een keer aan de slag, oké?!

Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s