Categorieën
3x50 Aanraders Fotografie Zeeland

Werfdagen

Werfdagen Arnemuiden

Op 1 en 2 mei organiseerden ze in Arnemuiden de VierWervendagen… “maritieme ontmoetingsdagen voor geïnteresseerden op het gebied van het varend erfgoed” stond er op de website te lezen. Het is meivakantie en iets cultureel/historisch is nooit weg, en ook in het kader van mijn 3×50 thema Zuiver Zeeuws zou daar vast wel iets leuks te vinden zijn. Dus, op 1 mei ging ik met Leander naar de werf in Arnemuiden. Een prachtige middag, mooie Hollandse wolkenluchten en een prachtige sfeervolle omgeving. Top, daar zou vast een goede 3×50 foto uit komen… Maar helaas, als je geen 50 mm op  je camera hebt zitten maar een 18-55, dan gaat dat ‘m niet worden ;-)

20150501_Werfdagen_Arnemuiden_02
Ach, als we er nu toch zijn, laten we dan even een vaartochtje maken over het kanaal bij Arnemuiden.

20150501_Werfdagen_Arnemuiden_03

Op zaterdag 2 mei dan nog maar een keer terug met Joost én de 50mm lens… Niet zulk mooi weer als de dag ervoor maar wel weer een hoop gezien en geleerd over Zeeland en over vroeger.

20150502_Werfdagen_Arnemuiden_04
Jong geleerd…?

20150502_Werfdagen_Arnemuiden_05 20150502_Werfdagen_Arnemuiden_06
O
rgeldraaiers in originele Zeeuwse dracht uit Bruinisse. Het orgel heet “Den Braven Hendrik”. De pop draagt de ’s zondagse dracht, de vrouw heeft de werkkleding aan. Leuk gesprekje gehad!

20150502_Werfdagen_Arnemuiden_07 20150502_Werfdagen_Arnemuiden_08
Op de werf waren ook modelbouwers afkomstig van België, van de school voor scheepsmodelbouw, Baasrode. Deze mensen richten zich vooral op het bouwen van historische modellen op basis van tekeningen van de oude schepen zelf. We kregen een enthousiast verhaal te horen over de restauratie van een Chinese jonk die nu samen met een paar andere modellen te zien is in het Scheepvaartmuseum van Shanghai – filmpje.

20150502_Werfdagen_Arnemuiden_09
Stoffeerderij Brouwer was ook aanwezig – hij gebruikte modern gereedschap voor zijn oude ambacht. Nylon hamerkopjes werken nauwkeuriger… Ook met hem een leuk gesprek gehad over zijn vak. Ik had het met Leander al gehad over het herstellen van versleten stoelbekleding in plaats van ze weggooien en nieuwe kopen. Toen ik de geschatte prijs hoorde van het opknappen van de oude orenstoel van mijn vader, besefte ik dat de kosten best eens van grote invloed zouden kunnen zijn op die ontwikkeling. Natuurlijk, het is vakwerk en er gaan heel veel uren zitten in zo’n restauratie. Maar toch…

20150501_Werfdagen_Arnemuiden_12

En als laatste een paar foto’s van de zuiderbuur die ‘klootjes’ stond te draaien met zijn zelfgemaakte voetbediende houtdraaibank. Klootjes zijn grote houten kralen, die om de touwen van het grootzeil van een zeilboot gedaan worden. Zo ‘rolt’ het zeil als het ware naar boven en naar beneden en dat zorgt ervoor dat er minder schade ontstaat aan de mast en de touwen gaan langer mee. Tja, je kan het maar weten :-)

20150502_Werfdagen_Arnemuiden_10

20150502_Werfdagen_Arnemuiden_11

20150502_werf_01
Uiteindelijk is dit mijn 3×50 geworden van deze week: Peilboot Luctor et Emergo. Zuiverder Zeeuws kan bijna niet. De Luctor et Emergo is een oude peilboot die in 1902 werd gebouwd in opdracht van het toenmalige waterschap Schouwen. Deze boot gebruikte men voor het uitvoeren van peilingen aan de vooroevers van de zeedijken. Deze Zeeuwse Schouw was tot 1947 in gebruik bij het waterschap. De peilboot is nu in bezit van de Stichting Behoud Hoogaars, een organisatie die zich inzet voor het behoud van de authentieke hoogaars en hengst als varende monumenten van de visserij in het (Zeeuwse en Vlaamse) deltagebied.

Zo, dat was de geschiedenisles voor vandaag :-) Voor de liefhebbers, de werf is elke woensdag- en zaterdagmiddag open in het seizoen van april-oktober.

2 reacties op “Werfdagen”

Mooie serie en een leuk verhaal erom heen! Zonder je thema was je er vast niet naartoe gegaan! En nu zelfs 2x in een weekend ;) Dat heb je dus ook maar 1 x, je lens vergeten!

Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s