Categorieën
3x50 Creatief Fotografie

3×50 fotoproject

Mijn bijdrage aan het 3×50 fotoproject van 2014 in beeld en woorden…

Beoordeel dit:

3x50 week 10, de bril

Het fotoproject van 2014, 3×50. Een geweldig initiatief van Mischa waar ik met veel plezier aan meegedaan heb. Ik kan nu terugkijken op vijftig foto’s gemaakt met mijn vijftig mm lens die mijn jaar weergeven. Dankzij deze unieke samenwerking met negenenveertig andere enthousiaste fotografen kijk ik niet alleen terug op mijn eigen jaar maar op 2014 zoals dat vastgelegd is door vijftig creatieve en unieke fotografen. Een tijdsbeeld, en dat hebben we met zijn allen gemaakt. Een beeld van 2014. Wie weet, over 2000 jaar, misschien vinden archeologen dan deze digitale reportage van ons en dan kunnen ze zien hoe 2014 er uitzag door onze lenzen. En door mijn bril. Ik heb mijn foto van week tien gekozen omdat de bril voor mij symbolisch is voor terug en vooruit kijken.

Ik had geen thema gekozen, ik maakte welke week foto’s en degene die mij zelf het meeste aansprak die plaatste ik op zondag op de site. Gaandeweg zag ik andere deelnemers die aan een serie werkten en dat vond ik erg interessant. De Amsterdamse portretten van Annemiek bijvoorbeeld. Wát een krachtige beelden zitten daarbij. Allerlei nationaliteiten, allerlei mensen met een verhaal. Dat zie je niet in Heinkenszand. Tot mijn verrassing bleef ook de vuilnisbakkenserie van Tineke boeien. Want eerlijk gezegd, in het begin dacht ik wel: hoe krijg je in hemelsnaam vijftig vuilnisbakken op de foto?! Natuurlijk volgde ik m’n lief Joost op de voet, en ook mijn zus Margriet en collega Peter. Ik zag ze groeien en zichzelf en hun talent verder ontwikkelen. Mooi is dat.

Het was niet alle vijftig keer feest. Nu ik voor dit bericht al m’n foto’s nog eens bekeek, kwam ik er een paar tegen waarvan ik nu denk: daar had ik beter iets anders voor kunnen maken. Het geeft best een druk, een foto moeten plaatsen op zondagavond. Er waren weken bij waar de camera amper van zijn plaats kwam en dan maakte ik op zondag nog snel even een kiekje van bijvoorbeeld een half opgegeten paashaas ;-) Achteraf wel jammer, maar ook leerzaam. Er zijn ook weken bij dat het echt lukte. Dat ik precies die foto maakte die ik in mijn hoofd had. Zoals Leander die op mijn vaders verjaardag bij zijn graf het hart ophield waarop staat “Ich vermisse Dich”. Of het meisje wat in het Aquarium van de Antwerpse Zoo met haar gezichtje heel dicht bij het glas staat, te wachten op de zeehonden. Of de foto die ik van mijn zoon Leander en mezelf maakte op moederdag. Dat was zijn cadeautje voor mij, dat hij meewerkte aan een ‘selfie’ van ons samen. Die foto is heel waardevol voor me. Hij moest best lang stilzitten want het maken van een selfie met een camera op statief en een afstandbediening, en dan ook nog de scherpte goed krijgen – dat ging niet vanzelf ;-)

Er waren meer foto’s die niet vanzelf gingen. Voor de foto van week 12 voeren mijn zus en ik mee op een volgboot bij een sloeproei race op het Veerse meer. Wat een noodweer hebben we getrotseerd, en ik heb echt geen zeebenen. Voor die van week 15 liep ik de Avondvierdaagse mee, tien kilometer met wat een paar dagen later bleek – een achillespees ontsteking. De foto van week 32 kostte mijn moeder juist weer heel wat moeite, die had op haar 71e nog nooit met eetstokjes gegeten! Week 34 was de week van de Ride for the Roses. Vijfentwintig kilometer fietsen en heen en terug naar Goes. Leuke foto maar je moet er wel wat voor over hebben… Vijftig foto’s met bij elke foto wel een verhaal. Mooi om op terug te kijken. En ik weet zeker dat er binnenkort een aantal van deze foto’s terugkomen in onze Eindejaarsbrief. En, ik ga een album maken van deze vijftig foto’s. Zodat ik het nog eens kan pakken en terug kan kijken – op 2014, een goed jaar.

En nu, nu zit de eerste editie van het 3×50 project erop. Toen Mischa kwam met de eerste oproep voor de tweede editie in 2015 heb ik even nagedacht. Zal ik wel of zal ik niet? Niet meedoen heeft voordelen, dan moet je niet elke week een foto in te sturen… Maar het heeft ook nadelen, want dan hoef je niet elke week een foto in te sturen… Ik heb even gewacht, om nieuwe mensen een kans te geven om zich in te schrijven voor dit leuke fotoproject. Maar toen er nog een oproep kwam van Mischa heb ik besloten om toch weer mee te doen. In 2015 ga ik aan de slag met het thema “Zuiver Zeeuws”. Ik ga vijftig foto’s maken met een Zeeuws onderwerp. We wonen in zo’n prachtige provincie, ik ga volgend jaar vijftig zuiver Zeeuwse foto’s maken om dat te laten zien en ik hoop dat jij me gaat volgen en mijn foto’s gaat bekijken! Tot dan!

Mijn foto’s van het 3×50 project van 2014

De 3×50 website

4 reacties op “3×50 fotoproject”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s